top of page

De Rebozo: een veelzijdige en krachtige bondgenoot voor, tijdens en na de bevalling
De rebozo, een traditionele Mexicaanse geweven doek met een rijke geschiedenis, heeft in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen binnen de Westerse geboortezorg. Deze handgemaakte doek kan op verschillende manieren gebruikt worden om een vrouw te ondersteunen voor, tijdens en na de bevalling. In deze post zullen we dieper ingaan op de rebozo, de voordelen ervan en hoe ouders en zorgverleners deze technieken kunnen aanleren en toepassen.


De oorsprong van de rebozo

De rebozo is een traditioneel Mexicaans kledingstuk dat al eeuwenlang wordt gebruikt door vrouwen. Het is een lange, rechthoekige doek van 2 tot 5 meter die vaak gemaakt wordt van katoen of zijde en versierd is met ingeweven patronen en franjes aan de uiteinden. Hoewel de rebozo in Mexico in het dagelijks leven wordt gebruikt als sjaal, draagdoek of zelfs als tafelkleed, heeft het in de geboortezorg een bijzondere betekenis en functie gekregen.


De rol van de rebozo voor, tijdens en na de bevalling


Vóór de bevalling

Tijdens de zwangerschap kan de rebozo helpen bij het verlichten van spanning en ongemak in de onderrug, heupen en bekken. Door de doek op verschillende manieren te gebruiken, kunnen zwangere vrouwen hun spieren en gewrichten losmaken en ontspannen, wat bijdraagt aan een comfortabelere zwangerschap.


Tijdens de bevalling

De rebozo kan tijdens de bevalling dienen als een effectief hulpmiddel om de bevallende vrouw te ondersteunen. Enkele toepassingen zijn:

  1. Verlichting van pijn en druk: door de rebozo rond het bekken van de vrouw te wikkelen en zachtjes te wiegen, kunnen pijn en druk worden verminderd. Dit kan met name nuttig zijn tijdens weeën.

  2. Houdingsondersteuning: de rebozo kan worden gebruikt om de vrouw in verschillende posities te ondersteunen, zoals hurken of leunen, wat kan bijdragen aan een soepeler en comfortabeler geboorteproces.

  3. Emotionele steun: het gebruik van de rebozo kan een gevoel van veiligheid en geborgenheid bieden, wat kan bijdragen aan een positieve en kalmere bevallingservaring.Na de bevalling

Na de geboorte kan de rebozo worden gebruikt om de moeder te helpen bij het herstel. Dit kan onder andere door het ondersteunen van de buikspieren, het verlichten van rug- en nekpijn, en het bevorderen van een goede houding tijdens het voeden van de baby. Rebozo's worden ook vaak gebruikt bij sluitingsrituelen.


Leren en toepassen van rebozo-technieken

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de rebozo, is het belangrijk om de verschillende technieken te leren en te oefenen tijdens de zwangerschap.


Wist je dat Birthwise regelmatig rebozo-workshops geeft voor zorgverleners? Kijk zeker op deze pagina voor onze volgende workshops of blijf op de hoogte door je in te schrijven op onze nieuwsbrief.Gebruik jij de rebozo al?

  • Ja ik gebruik het vaak

  • Ja, maar veel te weinig

  • Neen nog niet!


Meer over de geschiedenis van de rebozo:


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page