top of page

Doula opleiding België

sisterhood birthwise
doula opleiding belgie.png

Doula ?

De Doula (bevallingschoach) is een vrij een nieuw begrip in Vlaanderen (België) dat de laatste jaren veel aan populariteit heeft gewonnen. Steeds meer ouders doen beroep op een professionele doula om zich te laten bijstaan bij de zwangerschap en bevalling. Ouders gaan steeds meer bewust nadenken over de geboorte van hun kindje en zijn daarom al tijdens de zwangerschap op zoek naar een vertrouwenspersoon.

Als doula kan  je persoonlijke prenatale lessen geven aan ouders en bereid je hen emotioneel en praktisch voor op de bevalling. Tijdens de bevalling ondersteun je hen praktisch en emotioneel doorheen het hele proces. Je hebt als doula geen medische taken en verantwoordelijkheid en werkt daarom samen met het verzorgend personeel. Omdat je de ouders al van bij de zwangerschap begeleid ken je hun triggers en geef je hen het vertrouwen dat ze nodig hebben. Jij bent als doula de brug tussen de ouders en het verzorgend personeel en fungeert als "space holder" tijdens de bevalling. Zo vergroten ze hun kansen om in alle veiligheid en vertrouwen de geboorte beleven die ze voor ogen hadden. 

Bij Birthwise vertrekken we vanuit een vuurtje dat al in jou zit. Een verlangen om anderen te helpen en te ondersteunen tijdens de zwangerschap en alles wat er bij komt kijken. We brengen je kennis bij rondom geboorte zodat jij een stevige achtergrond hebt en vol vertrouwen aan de slag kan gaan. 

Je komt terecht in een hechte groep gelijkgestemde vrouwen. Jouw eigen birth-tribe op wie je later kan terugvallen of in de toekomst mee kan samenwerken.

We zorgen er ook voor dat je professioneel aan de slag kan gaan als doula. Dat het niet alleen een persoonlijk traject is, maar je er ook van kunt leven. Met de nodige business tools creëer je tijdens de opleiding een fundament om later verder op te bouwen. 

Voel jij het doula-vuurtje in je branden? 

"Doula worden is zoveel meer dan een opleiding volgen. Het is het vinden van je vuurtje. In verbinding gaan met andere vrouwen. Het vinden van je levenspad."

syllabus.png

Voel jij de nood om te leren hoe je ouders kan bijstaan tijdens de bevalling?

Wil je leren hen zo positief en volledig mogelijk op weg te helpen tijdens de zwangerschap? 

Laat jezelf groeien en dompel je onder in de wereld van geboorte tijdens de Birthwise doula-opleiding gedurende 8 modules. Leer hoe je ouders kan begeleiden tijdens de zwangerschap en geboorte tijdens de doula-opleiding gedurende in 2024:

Voorjaarsreeks LENTE 2024:

4-5-6 januari 

25-26 april

30-31 mei

Najaarsreeks HERFST 2024:

19-20-21 september

17-18 oktober

21-22 november

LESUREN: 9u-17u30u

LOCATIE:

Companie Bougie, Brusselsesteenweg 265, 9090 Melle (vlot bereikbaar met auto en openbaar vervoer)

doula opleiding vlaanderen 1.png

Topics

Onderwerpen die aan bod komen tijdens de doula-opleiding

De doula doorheen de jaren

Basis anatomie 

Hormonen

Geboortefases & fysiologie

Case studies (specifieke situaties)

Communicatie

Gesprekstechnieken

Geboorteplan

Het doula-traject

Stuitconsult

Overtijdsconsult

Zwangerschapsverlies

De doula-tas

Direct postpartum (Gouden uur)

De doula, mama en partner

​​​

Rituelen rond zwangerschap en geboorte

Certificatie tot doula

Wat als het anders loopt

De doula als ondernemer

Opstarten van je doulapraktijk 

Samenwerken met collega's

Geboortezorg in Vlaanderen

Respectvolle geboorte 

Zelfzorg

Jezelf als zorgverlener

De wereld van de placenta

Borstvoeding basis

EHB borstvoeding

Comforttechnieken

Rebozotechnieken

Essentiële oliën

Massagetechnieken

Drukpunten/accupressuur

Moxa

Voetreflexologie

Certificatie

De doula-opleiding bestaat uit verschillende delen: klassikale lessen, zelfstudie, stagedagen en verslaggeving. Behalve de klassikale lessen die op vastgelegde tijdstippen doorgaan, kies je zelf het tempo waarin jij wil certifiëren. Je krijgt een mentor toegewezen aan het begin van de opleiding op wie je kan terugvallen tijdens je traject. Je komt terecht in een groep van gelijkgestemden en toekomstige collega's en wordt volledig ondergedompeld in de geboortewereld. Tegelijk krijg je een mooie mix van theorie en praktijk

Voorwaarden tot certifiëren zijn:

  • Voorbereidende boeken lezen (De doula & The Birth Partner)

  • 1 kritisch verslag van boek naar keuze uit de boekenlijst die we aanleveren (max. halve A4)

  • Klassikale opleiding afronden

  • Slagen voor de online theoretische kennistest

  • Douladagboek bijhouden

  • Akkoord gaan met de gedragscode (vind je hier)

  • 3 koppels begeleiden van zwangerschap tot na de geboorte + reflectieverslag

  • Algemeen eindwerk over je eigen doulapraktijk

Certifiëren is niet verplicht.

Meer over de stappen tot certificatie vind je hier. 

ZIT ER EEN DOULA IN JOU?

EMPATHISCH

Empathie en inlevingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen van een doula. Mensen aanvoelen en hun noden en behoeften ontdekken zonder uitleg is een gave die elke doula in zich heeft.

VERTROUWELIJK

Als eerste aanspreekpunt voor ouders ben jij hun grootste vertrouwenspersoon. Je gaat met persoonlijke informatie om en creeërt een vertrouwensband met ouders al tijdens de zwangerschap. 

COMMUNICATIEF

Respectvol communiceren naar zowel de ouders als zorgverleners is een must voor elke doula. Weten hoe je wat zegt en op welk moment is een vaardigheid die een doula goed moet aanvoelen. Wij helpen je deze skill verder te ontwikkelen.