top of page

Acupunctuur tijdens de zwangerschap en bevalling

Bijgewerkt op: 9 aug. 2023Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunde die al duizenden jaren wordt toegepast. Het is gebaseerd op de filosofie dat het menselijk lichaam een ​​netwerk van energiebanen heeft, ook wel meridianen genoemd. Het wordt steeds populairder in het Westen als alternatieve therapie voor een breed scala aan aandoeningen, onder andere tijdens de zwangerschap. In dit artikel gaan we in op de rol en invloed van acupunctuur tijdens de zwangerschap, de voordelen en risico's.


Toepassingen van acupunctuur tijdens de zwangerschap

Acupunctuur kan worden toegepast tijdens de zwangerschap om een aantal gezondheidsproblemen te behandelen:

  • Ochtendmisselijkheid en braken

  • Rugpijn

  • Vochtophoping

  • Stress-en angstvermindering

  • SlapeloosheidVoordelen van acupunctuur tijdens de zwangerschap

Acupunctuur geeft verschillende voordelen tegenover de Westerse behandelingen.

  1. Natuurlijke en holistische benadering: acupunctuur richt zich op het herstellen van de balans en harmonie in het lichaam, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor zwangere vrouwen die op zoek zijn naar een natuurlijke en niet-invasieve behandeling.

  2. Ontspanning: acupunctuur kan ook helpen bij het verminderen van angst en stress bij de moeder tijdens de bevalling. Dit komt omdat acupunctuur de productie van endorfines stimuleert. Endorfines zijn natuurlijke pijnstillers en kunnen helpen bij het verminderen van angst en stress. Door ontspanning gaan de spieren van de moeder effectiever werken wat vaak de duur van de bevalling verkort.

  3. Veiligheid: wanneer het wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren acupuncturist, wordt acupunctuur over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Het wordt vaak gezien als een veiliger alternatief voor medicatie, omdat het weinig tot geen bijwerkingen heeft.

  4. Het werkt snel en effectief. al tijdens de behandeling kan je de effecten van acupunctuur gewaar worden.

  5. Alternatief voor naalden: er kan ook met lasers op de huid gewerkt worden voor wie naalden niet ziet zitten.


Naar aanloop van de bevalling en er na

Acupunctuur kan ook helpen bij het stimuleren van de bevalling als deze niet op natuurlijke wijze op gang komt. Dit wordt gedaan door specifieke acupunctuurpunten te stimuleren die de baarmoederhals ontspannen en samentrekkingen veroorzaken.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat acupunctuur kan helpen bij het bevorderen van de melkproductie na de bevalling. Ook wanneer een baby in stuit ligt (met het hoofdje naar boven) kan acupunctuur helpen om de baby van positie te veranderen.


Acupunctuur tijdens de bevalling

Acupunctuur en acupressuur kunnen een nuttig hulpmiddel zijn bij een natuurlijke bevalling. Het kan helpen bij het verlichten van de pijn en het verminderen van angst en stress bij de moeder. Ook kan acupunctuur helpen bij het stimuleren van de bevalling, als deze niet op natuurlijke wijze op gang komt, het verweken van de baarmoedermond en het optimaliseren van de positie van de baby. Hieronder bespreken we enkele van de specifieke voordelen van acupunctuur tijdens de bevalling.


Pijnbestrijding

Een van de meest bekende voordelen van acupunctuur is de pijnbestrijding. Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van de pijn tijdens de bevalling. Het kan ook helpen bij het verlichten van pijn na de bevalling, zoals rugpijn, pijnlijke heupen en bekkenpijn.Risico's van acupunctuur tijdens de zwangerschap

Hoewel acupunctuur over het algemeen als veilig wordt beschouwd tijdens de zwangerschap, zijn er wel enkele risico's aan verbonden. Het is belangrijk om alleen een erkende acupuncturist te raadplegen die ervaring heeft met het behandelen van zwangere vrouwen. Er bestaat ook een klein risico op infectie als de naalden niet steriel zijn of als de acupuncturist de naalden niet op de juiste manier plaatst. Dit komt gelukkig zelden voor.


Conclusie

Acupunctuur kan een veilige en effectieve manier zijn om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om een erkende acupuncturist te raadplegen die ervaring heeft met het behandelen van zwangere vrouwen. Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van zwangerschapskwaaltjes, het verminderen van angst en stress en het bevorderen van de bevalling en de melkproductie na de bevalling.


Enkele acupuncturisten:

Bredene: Maarten Bekaert

Gent: Long Feng

Gent: Ydong

Waregem: Veerle Honoré

25 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page