top of page

Hoe kies je de juiste doula?

Bijgewerkt op: 4 sep. 2023

Het kiezen van een doula die bij jou past is een persoonlijke beslissing en hangt af van verschillende factoren, waaronder je comfortniveau, behoeften en verwachtingen. Maar op basis van wat kies je dan?


Hieronder zijn enkele factoren die je kunnen helpen bij je zoektocht:1. Certificering en ervaring: voor sommigen is een gecertificeerde doula een must, voor anderen weer niet. Zowel gecertificeerde doulas als doulas in opleiding brengen elk voordelen met zich mee. Als ervaring en certificatie minder van belang is kan je altijd een student doula contacteren. Zij kunnen je ook bijstaan met al hun kennis en praktische ondersteuning.

2. Interviews: spreek met meerdere doulas om te zien met wie je de beste klik hebt. Dit is belangrijk omdat deze persoon je zal bijstaan op een zeer intiem moment.

3. Referenties: vraag om referenties en spreek met andere moeders die de diensten van de doula hebben gebruikt.

4. Beschikbaarheid: vrij logisch, maar zorg ervoor dat de doula beschikbaar is rond je uitgerekende datum.

5. Diensten: ga na welke diensten er precies aangeboden worden. Sommige doulas bieden bijvoorbeeld ook postnatale zorg of fotografie.

6. Kosten: informeer naar de kosten en kijk of dit past binnen je budget. Voor gecertificeerde doulas is vaak een terugbetaling mogelijk bij de mutualiteit

7. Persoonlijke klik: je moet je op je gemak en gesteund voelen door de doula. Dit is essentieel voor een positieve bevallingservaring.

8. Medische standpunten: zorg ervoor dat de doula respect heeft voor jouw keuzes rondom pijnstilling, bevallingsmethodes en andere medische beslissingen.

9. Partner betrekken: als je een partner hebt, zorg dan dat deze ook betrokken is bij het keuzeproces. Het is belangrijk dat iedereen jn het geboorteteam zich comfortabel voelt bij de andere.

10. Contract: lees het contract zorgvuldig door voordat je tekent, om zeker te zijn dat je begrijpt wat er van zowel jou als de doula wordt verwacht.Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je keuze en dat je je comfortabel en gesteund voelt door de doula die je kiest. Vertrouwen is de basis! Volg vooral je buikgevoel hierin (pun intended).

30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page