top of page

Geboren om te begeleiden: welke eigenschappen zitten er in het doula-DNA?


Een goede doula beschikt over verschillende eigenschappen die hen in staat stellen om ouders effectieve ondersteuning te bieden. Enkele belangrijke eigenschappen zijn:


 1. Empathie: het vermogen om zich in te leven in de gevoelens en behoeften van anderen is essentieel voor een doula. Dit helpt hen om emotionele steun en begrip te bieden tijdens de zwangerschap, bevalling en postpartum periode.

 2. Verbindende communicatie: doulas moeten effectief kunnen communiceren met zowel cliënten als andere zorgverleners. Goede luistervaardigheden, het kunnen overbrengen van complexe informatie op een begrijpelijke manier en het kunnen aanvoelen van non-verbale communicatie zijn allemaal belangrijk.

 3. Geduld: het geboorteproces kan lang en onvoorspelbaar zijn. Een bevalling kan een uur duren of enkele dagen in beslag nemen. Een doula moet dus geduldig zijn en in staat zijn om kalm en ondersteunend te blijven, zelfs tijdens moeilijke of uitdagende situaties.

 4. Flexibiliteit: alle ouders zijn anders en geen twee geboortes zijn hetzelfde. Doulas moeten zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en de unieke behoeften van elke ouder. Dit kan betekenen dat ze creatief zijn in het vinden van oplossingen en openstaan voor nieuwe benaderingen.

 5. Professionaliteit: doulas moeten verantwoordelijk en betrouwbaar zijn. Ze moeten het vertrouwen winnen van zowel de ouders als zorgverleners door hun professionaliteit. Dit omvat respect voor privacy en vertrouwelijkheid, maar ook het handhaven van gepaste grenzen. Vaak ontstaat er door de intimiteit en intensiteit van het werk een grote vertrouwensband tussen ouders en doulas dat er ook na de geboorte contact is. Sommige begeleidingen kunnen zelfs uitmonden in vriendschappen.

 6. Kennis: een goede doula is goed geïnformeerd over zwangerschap, geboorte en postpartum zorg. Ze blijft zich voortdurend bijscholen. Een doula is een eeuwige student.

 7. Fysieke uithoudingsvermogen: het werk van een doula kan fysiek veeleisend zijn, met lange uren en soms intensieve fysieke ondersteuning tijdens de bevalling. Doulas zijn zelf vaak goede klanten van osteopaten :-) Het is belangrijk dat een doula in goede fysieke conditie is en in staat om deze eisen te beantwoorden. Genoeg rusten en algemene fitheid zijn dus aangeraden!

 8. Probleemoplossend vermogen: doulas moeten in staat zijn om snel en effectief te reageren op uitdagingen en problemen die zich voordoen tijdens de zwangerschap en bevalling. Dit houdt in dat ze in staat zijn om vindingrijke oplossingen te verzinnen en vooruit te denken om eventuele problemen te voorzien voordat ze opduiken.

 9. Teamspeler: doulas werken vaak nauw samen met andere zorgverleners, zoals vroedvrouwen, artsen en verpleegkundigen. Het is belangrijk dat een doula in staat is om effectief samen te werken en bij te dragen aan een ondersteunend en coöperatief zorgteam. Ook hier speelt verbindende communicatie een grote rol.

 10. Passie en toewijding: een doula moet een oprechte passie en toewijding hebben voor het ondersteunen van gezinnen tijdens de zwangerschap, bevalling en postpartum periode. Dankzij hun passie en toewijding zijn ze gedreven om de beste zorg en steun te bieden aan hun cliënten. Het stimuleert hen ook om constant te groeien en hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de veranderende behoeften van de gezinnen die ze bijstaan.

 11. Cultuursensitiviteit: een doula moet zich bewust zijn van en respect hebben voor de culturele diversiteit van hun cliënten. Dit betekent dat ze rekening houdt met diverse culturele gewoontes en overtuigingen rondom zwangerschap, bevalling en ouderschap. Zo past ze de zorg en ondersteuning aan om elk gezin op maat te helpen, rekening houdend met hun specifieke behoeften en wensen.

 12. Zelfzorg: Last but not least! het is belangrijk dat doulas in staat zijn om goed voor zichzelf te zorgen, zowel fysiek als emotioneel. Dit helpt hen om beter te kunnen zorgen voor de ouders en veerkrachtig te blijven in het werk dat vaak uitdagend kan zijn.


Door deze eigenschappen te ontwikkelen en te versterken, kunnen doulas effectieve en empathische ondersteuning bieden aan zwangere vrouwen en hun families tijdens een van de meest gedenkwaardige en levensveranderende momenten in hun leven.


Sommige van deze eigenschappen kunnen niet worden aangeleerd en moet je als doula gewoon in je hebben. Anderen krijgen tijdens de doulaopleiding de volle aandacht zodat deze zich verder kunnen ontplooien of verfijnen.

28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page