top of page

De TENS als pijnbestrijding tijdens de bevalling.Er zijn verschillende methoden om de pijn te verlichten, waaronder medicatie en ademhalingstechnieken. Een van de minder bekende maar steeds populairdere methoden is het gebruik van een TENS-apparaat.


Wat is een TENS-apparaat?

Een TENS-apparaat staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie en is een klein, draagbaar apparaat dat werkt door middel van elektrische impulsen die door de huid worden geleid. Het apparaat heeft meestal vier (soms 2) elektroden die op de huid worden geplaatst en kan worden gebruikt om pijn te verlichten en spierspanning te verminderen. De meest bekende is de Elle-tens, specifiek gemaakt voor gebruik tijdens de bevalling.


Hoe werkt het?

Tijdens de bevalling worden de elektroden op de onderrug van de moeder geplaatst om pijn te verlichten en spierspanning te verminderen. De elektrische impulsen die door het apparaat worden gegenereerd, stimuleren de zenuwen en veroorzaken een tintelend of prikkelend gevoel dat de pijnsignalen van de baarmoeder naar de hersenen kan blokkeren. Het apparaat helpt ook endorfines vrij te maken, wat natuurlijke pijnstillers zijn die het lichaam zelf produceert.


Hoe kan het worden gebruikt tijdens de bevalling?

Een TENS-apparaat kan tijdens alle stadia van de bevalling worden gebruikt en kan een effectieve vorm van pijnverlichting zijn, vooral in de vroege stadia van de bevalling. Het apparaat kan eenvoudig thuis worden gebruikt en kan worden ingesteld op verschillende intensiteitsniveaus, afhankelijk van de behoefte van de moeder. De elektroden moeten op de rug van de moeder worden geplaatst, waarbij de positie van de elektroden kan worden aangepast naarmate de bevalling vordert. Het apparaat kan worden gebruikt in combinatie met andere vormen van pijnverlichting, zoals ademhalingsoefeningen of medicatie.


Wat zijn de voordelen?

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een TENS-apparaat tijdens de bevalling is dat het een niet-invasieve, niet-medicamenteuze vorm van pijnverlichting is. Het apparaat kan helpen om de pijn van de weeën te verminderen zonder dat er medicijnen nodig zijn die de baby kunnen beïnvloeden. Daarnaast kan het gebruik van een TENS-apparaat tijdens de bevalling de moeder een gevoel van controle geven over haar eigen pijnverlichting en kan het haar helpen zich meer ontspannen en gefocust te voelen tijdens de bevalling.


Conclusie


Een TENS-apparaat kan een effectieve vorm van pijnverlichting zijn tijdens de bevalling. Het is een niet-invasieve, niet-medicamenteuze methode die kan helpen om de pijn van de weeën te verminderen en de moeder een gevoel van controle kan geven. Als je overweegt een TENS-apparaat te gebruiken tijdens de bevalling,overleg dan steeds met je vroedvrouw of gynaecoloog.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page