top of page
 • Foto van schrijverCaroline

Alternatieve pijnbestrijdingsopties tijdens de bevallingDe bevalling is een van de meest intense ervaringen in het leven van een vrouw. Meestal maken pijn en ongemak deel uit van het proces. Er zijn echter tal van alternatieve pijnbestrijdingsopties beschikbaar om het comfort te vergroten. In dit artikel bespreken we enkele van deze methoden, waaronder hypnose, acupunctuur en andere tools, die zowel voor de moeder als voor doulas en vroedvrouwen van belang kunnen zijn.


Hypnose (hypnobirthing): de kracht van de geest


Hypnose is een staat van diepe ontspanning en gefocuste aandacht. Tijdens de bevalling kan hypnose helpen bij het verminderen van angst en pijn door de manier waarop de hersenen deze sensaties interpreteren te veranderen. Hypnobirthing is tegenwoordig dan ook een populaire methode waarbij de mama zelfhypnose leert. Ook zijn er verschillende ademhalings- en ontspanningstechnieken die ze samen met haar partner kan oefenen tijdens de zwangerschap en toepassen tijdens de bevalling.


Voordelen van hypnose tijdens de bevalling:

 • Vermindering van angst en stress

 • Verhoogd gevoel van controle en empowerment

 • Verminderde behoefte aan pijnbestrijding


Acupunctuur: energie in balans brengen

Acupunctuur is een eeuwenoude Chinese geneeskundepraktijk die erop gericht is de energiestroom (qi) in het lichaam in evenwicht te brengen. Dunne naalden worden ingebracht op specifieke punten om de meridianen te stimuleren en pijn te verlichten. Acupunctuur kan voor, tijdens en na de bevalling worden toegepast.

Voordelen van acupunctuur tijdens de bevalling:

 • Vermindering van pijn en ongemak

 • Stimulering van de weeën en progressie van de bevalling

 • Ontspanning en vermindering van stress

Acupunctuur moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde en opgeleide acupuncturist. Als de zorgverlener geen achtergrond in acupunctuur heeft kan acupressuur gebruikt worden. Waar acupunctuur gebruik maakt van naalden, wordt er bij acupressuur druk uitoefent. De druk wordt meestal uitgeoefend met de vingers, handpalmen, ellebogen of speciale apparaten.

Acupressuur kan worden geleerd en toegepast door zowel professionals als andere zorgverleners zoals vroedvrouwen en doula's, zelfs partners.Aromatherapie: geuren om lichaam en geest te kalmeren

Aromatherapie maakt gebruik van etherische oliën die gewonnen zijn uit planten, bloemen en kruiden. De geuren van deze oliën kunnen helpen bij het verminderen van pijn, angst en stress tijdens de bevalling. Aromatherapie kan worden toegepast via diffusers, inademing of massage.


Voordelen van aromatherapie tijdens de bevalling:

 • Natuurlijke pijnverlichting

 • Verlichting van angst en stress

 • Verhoging van ontspanning en welzijn


Massage: aanraking voor comfort en ondersteuning

Massage kan een uitstekende manier zijn om tijdens de bevalling pijn en spanning te verlichten. Door het gebruik van verschillende massagetechnieken kan de partner, doula of vroedvrouw helpen de spieren te ontspannen en het lichaam te kalmeren en zo ook de aanmaak van oxytocine stimluren.


Voordelen van massage tijdens de bevalling:

 • Vermindering van spierspanning en pijn

 • Aanmaak oxytocine en endorfines

 • Bevordering van ontspanning en stressvermindering

 • Versterking van de band tussen de mama en haar partner of zorgverlener


Ademhalingstechnieken: controle en ontspanning

Gecontroleerde ademhalingstechnieken zijn een krachtig hulpmiddel om te helpen bij tijdens de bevalling. Door diep en bewust te ademen, kan de moeder zich concentreren op haar ademhaling in plaats van op de pijn, wat kan leiden tot een gevoel van controle en ontspanning.


Voordelen van ademhalingstechnieken tijdens de bevalling:

 • Vermindering van pijn en angst

 • Verhoogde zuurstofvoorziening naar de spieren en de baby

 • Bevordering van ontspanning en focusConclusie:

Er zijn verschillende alternatieve pijnbestrijdingsopties die kunnen helpen bij het comfort en welzijn van een vrouw tijdens de bevalling. Hypnose, acupunctuur (en acupressuur), aromatherapie, massage en ademhalingstechnieken kunnen allemaal bijdragen aan een positievere en meer ontspannen bevallingservaring. Het is belangrijk voor aanstaande moeders, doulas en vroedvrouwen om samen te werken om de meest geschikte methoden te kiezen en toe te passen op basis van de individuele behoeften en voorkeuren van de moeder.


Wist je trouwens dat al deze technieken aangeleerd worden tijdens onze doulaopleiding? Als doula leer je hoe en wanneer je ze kan inzetten om zo het verloop van de bevalling te optimaliseren en de moeder zoveel mogelijk comfort te bieden.

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page