top of page

10 tips voor doula's en vroedvrouwen na het begeleiden van een lange bevalling.Een geboorte kan wel eens lang duren. Voor vroedvrouwen en doula's die tijdens deze intense uren aanwezig zijn ter ondersteuning van het hele geboorteproces is het dan ook belangrijk om tijd te nemen voor zelfzorg. Zo kunnen ze herstellen en hun energie behouden om ook volgende bevallingen ten volle te kunnen begeleiden. Hier zijn enkele concrete manieren om aan zelfzorg te doen:


  1. Slaap inhalen: klinkt logisch maar wordt vaak over het hoofd gezien! Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt om te herstellen van de lange uren die je hebt doorgebracht tijdens de bevalling. Plan indien mogelijk een langere slaapperiode of korte dutjes gedurende de dag.

  2. Hydratatie en voeding: drink voldoende water en eet voedzame maaltijden om je lichaam te helpen herstellen. Kies voor eiwitrijke voeding, groenten en fruit, en gezonde vetten.

  3. Neem een warm bad of douche: warm water kan helpen bij het ontspannen van gespannen spieren en het verminderen van stress. Voeg eventueel etherische oliën toe voor extra ontspanning. Het water spoelt ook letterlijk alles van je af na een intense begeleiding. Laat het water al je zorgen en emoties wegvoeren.

  4. Ontspanningstechnieken en lichaamsbeweging: beoefen meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning of andere ontspanningstechnieken om stress te verminderen en je geest tot rust te brengen. Ga voor een korte wandeling, doe wat lichte stretchoefeningen of yoga om je lichaam te helpen herstellen en stress te verminderen.

  5. Ga de natuur in: zoek een rustgevende plek in de natuur waar je op je eentje in kan vertoeven. Dit helpt om je energie te aarden en je terug te gronden na een intense begeleiding. Connectie met de natuur helpt je om terug te komen bj jezelf.

  6. Reflectie en verwerking: neem de tijd om te reflecteren op de bevalling en eventuele gevoelens of gedachten die je hebt ervaren. Schrijf in een dagboek of praat met een collega of vriend om je ervaringen te verwerken.

  7. Plan vrije tijd: neem een dag of twee vrij, indien mogelijk, om te herstellen van de lange bevalling en tijd door te brengen met familie, vrienden of het uitvoeren van je persoonlijke interesses.

  8. Verwen jezelf: Gun jezelf een verwenmoment, zoals een massage, een pedicure of een bezoek aan een spa om jezelf fysiek en mentaal te verwennen na de uitdaging van een lange bevalling.

  9. Wees mild voor jezelf: bevallingen kunnen intens zijn. Kort of lang, vaak blijft een begeleiding nog even 'hangen' in je systeem. Weet dat dit normaal is en zijn tijd nodig heeft.

  10. Stel prioriteiten en grenzen: na een lange bevalling is het belangrijk om je energie te richten op wat echt belangrijk is en grenzen te stellen om overbelasting te voorkomen. Leer 'nee' te zeggen en geef jezelf de tijd en ruimte om te herstellen.


Door deze zelfzorgstrategieën te implementeren na het begeleiden van een lange bevalling, kunnen zorgverleners hun energie behouden en hun algehele welzijn verbeteren.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page