top of page

10 natuurlijke manieren om de bevalling te induceren

Bijgewerkt op: 9 mei 2023
De laatste weken van de zwangerschap kunnen zowel spannend als uitdagend zijn. Veel aanstaande moeders zoeken naar natuurlijke manieren om de bevalling op gang te brengen, vooral als ze de uitgerekende datum naderen of al voorbij zijn. Hoewel sommige niet-medicamenteuze methoden kunnen helpen om het proces te versnellen, is het belangrijk om te weten dat de effectiviteit en veiligheid van deze methoden kunnen variëren. In dit artikel zullen we enkele niet-medicamenteuze methoden bespreken die kunnen worden gebruikt om de bevalling op gang te brengen. Houd er rekening mee dat het altijd aan te raden is om met je zorgverlener te overleggen voordat je een van deze methoden probeert. Laten we de mogelijkheden verkennen!


  1. Beweging: matige lichaamsbeweging, zoals wandelen en lichte yoga, kan helpen bij het stimuleren van weeën. Wandelen stimuleert de aanmaak van oxytocine, wat weeën opwekt. Het helpt het lichaam zich voor te bereiden op de bevalling en vermindert stress en angst.

  2. Seks: seks kan helpen de baarmoederhals te verzachten en te rijpen, en orgasme kan lichte weeën veroorzaken doordat er oxytocine vrij komt. Prostaglandines in sperma kunnen weeën stimuleren.

  3. Tepelstimulatie: het stimuleren van de tepels kan de productie van oxytocine bevorderen, wat weeën kan opwekken.

  4. Acupunctuur: bepaalde meridiaanpunten op het lichaam kunnen geactiveerd worden om de bevalling op gang te brengen. Bovendien is acupunctuur ook heel ontspannend wat de kans op een natuurlijke start verhoogt.

  5. Acupressuur: door druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam, zoals het "Hoku"-punt (gelegen tussen de duim en wijsvinger), kunnen weeën worden gestart en gestimuleerd.

  6. Warm bad of douche: warmte kan helpen de spieren te ontspannen en mogelijk milde weeën opwekken.

  7. Ontspanningstechnieken: ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een ontspannen omgeving, wat kan bijdragen aan het op gang brengen van de bevalling.

  8. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is, toont ervaring aan dat het eten van voedingsmiddelen zoals ananas, frambozenbladthee of pikante gerechten weeën kan stimuleren.

  9. Castorolie (ricinusolie, wonderolie): Het innemen van castorolie wordt soms gebruikt om de bevalling op gang te brengen, maar dit kan onaangename bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid en diarree. Het werkt als een sterk laxeermiddel, wat kan leiden tot darmkrampen en diarree. De theorie is dat de stimulatie van de darmen ook de baarmoeder stimuleert, waardoor weeën op gang kunnen komen.

  10. Teunisbloemolie: de olie bevat gamma-linoleenzuur, een vetzuur dat wordt omgezet in prostaglandines in het lichaam. Prostaglandines spelen een rol bij het rijpen en verzachten van de baarmoederhals, wat een belangrijke stap is in de voorbereiding op de bevalling. Deze olie kan worden ingenomen als een oraal supplement of gebruikt als een vaginale gel.


Let op: Bij gebruik van castorolie en ricinusolie, is het cruciaal om te overleggen met een zorgverlener voordat je dit gebruikt. De veiligheid en het welzijn van zowel mama als baby moeten altijd de hoogste prioriteit hebben bij het overwegen van bevallingsinductiemethoden.
16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page