top of page

Rebozo workshop voor professionals

rebozo training
image00059.jpeg

Rebozo?

De rebozo is een geweven doek uit Latijns- Amerika. Al eeuwen wordt de rebozo ingezet tijdens de zwangerschap, bevalling en post-partumperiode. Oorspronkelijk is de rebozo een draagdoek, maar al gauw ontdekte men dat er veel meer mee kan worden gedaan dan baby's dragen. 

Hij wordt vaak ingezet tijdens bevallingen om pijn te verlichten, om ontspanning te brengen in hoofd, bekken en hele lichaam van de barende vrouw. 

Dit traditionele gebruik van de rebozo willen we bij Birthwise verder dragen in België. Uit respect voor zijn origine en culturele achtergrond gebruiken we bij Birthwise enkel authentieke rebozo's. 

Rebozo training

In deze workshop leer je de principes en het gebruik van de rebozo. Je leert hoe je deze doek kan inzetten om ontspanning over te brengen op iemand anders. 
We gaan ook dieper in op technieken die zorgen voor ontspanning van het bekken en de rug. Deze technieken zijn vooral nuttig en inzetbaar tijdens de zwangerschap en bevalling. 


We gaan in deze workshop ook in op ergonomie voor diegene die masseert met een rebzozo. Door eenvoudige tips en bijsturing van je eigen houding wordt rebozomassage even fijn om te geven als te ontvangen. 

Tijdens deze training ga je aan de slag met verschillende technieken. Om zo goed mogelijk de rebozo onder de knie te krijgen zal je zowel massage geven als ontvangen. 

We leren je ook hoe je ademhaling kan synchroniseren met een rebozo en hoe je iemand helemaal in zijn/haar lichaam kan laten wegzakken. 

Tijdens de workshop gaan we in op de vragen en behoeften van de deelnemers. Er kan altijd uitgebreid worden naar extra technieken en handelingen. 

Er kan ook steeds een privé-workshop aangevraagd worden voor specifieke groepen zoals vroedvrouwenpraktijken of verlosafdelingen van ziekenhuizen. 

  

De Rebozo-teachers

rebozo_logo.png

Deze rebozo-teachers staan klaar om jou alles te leren over de rebozo! Zij werden persoonlijk opgeleid door Thea Van Tuyl en Mirjam de Keijzer van Rebozo.nl

IMG_9205.jpg

Caroline Devulder

Doula, Gent

Anke verhulst.jpg

Anke Verhulst

Vroedvrouw & doula, Affligem

Voor wie ?

Deze rebozotraining is bedoeld voor vroedvrouwen en doulas die de rebozo graag willen inzetten tijdens de bevalling. 
Ook kinesisten, osteopaten, massagetherapeuten, psychotherapeuten en andere zorgprofessionals zijn welkom! 

 • Je wil leren hoe je deze doek kan inzetten om lichamelijke én geestelijke ontspanning over te brengen?

 • Je hebt een rebozo maar je weet niet 100% hoe je die nu kan gebruiken? 

 • Je zelfzekerder aan de slag gaan met de rebozo

 • Je wil ondervinden wat een rebozodoek met jou doet

 • Je wil nieuwe technieken onder de knie krijgen

Praktisch

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen werken we in kleine groepen van max. 12 deelnemers. Bij onvoldoende inschrijvingen wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald.

Prijs: 175 euro (excl. btw) voor de hele dag. 

Door het registratieformulier in te vullen meld je je aan voor de workshop rebzozo. Binnen de 2 werkdagen krijg je een factuur. 

Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van betaling. 

Je hoeft géén rebozo te hebben om deel te nemen. Je kan er een gebruiken van Birthwise of een sjaal meebrengen. Het is ook mogelijk om een rebozo aan te kopen op de workshop.

Breng je eigen lunchpakket mee.

Er wordt thee, koffie en cake voorzien. 

Na afloop krijg je een digitaal certificaat van deelname voor 6u. 

 • Rebozo workshop in Melle
  Rebozo workshop in Melle
  Fri, 21 Jun
  Companie Bougie
  21 Jun 2024, 10:00 – 16:30
  Companie Bougie, Brusselsesteenweg 265, 9090 Melle, België
  21 Jun 2024, 10:00 – 16:30
  Companie Bougie, Brusselsesteenweg 265, 9090 Melle, België
  Deze traditionele draagdoek uit Zuid-Amerika wordt al eeuwen ingezet bij zwangerschap en bevallingen. Maar hoe gebruik je de rebozo nu juist? Kom het te weten in deze praktische training.
  Delen
 • Dynamische infodag rond stuitligging voor geboortewerkers.
  Dynamische infodag rond stuitligging voor geboortewerkers.
  Tue, 01 Oct
  Companie Bougie
  01 Oct 2024, 09:30 – 17:00
  Companie Bougie, Brusselsesteenweg 265, 9090 Melle, België
  01 Oct 2024, 09:30 – 17:00
  Companie Bougie, Brusselsesteenweg 265, 9090 Melle, België
  Ben je een doula, vroedvrouw, osteopaat, kinesist of een andere zorgprofessional die regelmatig in contact komt met zwangere vrouwen? Dan is deze infodag iets voor jou! Birthwise organiseert op 1 oktober een dynamische en leerrijke dag volledig gewijd aan het thema stuitligging.
  Delen

Volgende workshop:

Voorbereiding

Aan alle deelnemers wordt gevraagd om het onderstaande filmpje te bekijken:

Je kan automatische ondertitels aanzetten door op cc te klikken.

Na deze workshop

 • Weet je hoe je de rebozo kan inzetten tijdens de zwangerschap en bevalling

 • Heb je ervaren hoe het is om met een doek gemasseerd te worden

 • Ben je klaar om vol zelfvertrouwen je rebozo te gaan gebruiken !

 • Zal je nooit meer zonder willen :)

_edited.jpg
_edited_edited.jpg

Harriët Ten Kate

Fijn om het werken met de rebozo te kunnen leren van 2 gedreven en ervaren dames. Zij inspireren op een professionele en tegelijk no-nonsens manier. De sfeer was zeer warm en liefdevol. Door op elkaar te oefenen konden we zelf het heilzame effect ervaren, zeer waardevol!

Jerina De Vreese

Ik vond dit één van de zaligste en bruikbaarste workshops die ik ooit gevolgd heb. Ik wilde er meteen mee aan de slag! Zeer waardevolle ontspanningsoefeningen voor zwangeren en eigenlijk iedereen. Het was vooral praktijkgericht, wat goed was doordat je op die manier veel beter alles opneemt door het zelf te ervaren. Ik wil meer van deze workshops!

Lise Stroobant

Een warme dag waar ik op verschillende vlakken veel heb bijgeleerd.

 • Ik heb geen ervaring met de rebozo, kan ik deelnemen?"
  Zeker. We beginnen heel laagdrempelig met rebozomassage.
 • Ik heb zelf geen rebozo. Kan ik toch meedoen?
  Als je zelf geen rebozo hebt kan je een sjaal meebrengen van thuis of een rebozo gebruiken van Birthwise die je nadien teruggeeft. Het is ook mogelijk om een rebozo te kopen na afloop van de workshop (niet verplicht).
 • Waar kan ik rebozodoeken kopen?
  Rebozodoeken kunnen aangekocht worden op de workshop zelf. Je kan ze ook online aankopen bij verschillende webshops: Bij Caroline (Birthwise docent rebozoworkshop) via www.caromama.be. Bij rebozo.nl Bij Groeien en Bloeien www.groeienenbloeien.be
 • Ik heb al ervaring met rebozomassage, is deze workshop iets voor mij ?"
  Rebozomassage leer je vooral uit oefening. Bij elke massage leer je bij. Ook al beginnen we laagdrempelig, we kijken naar de behoeften van elk individu in de groep. Ook gevorderden kunnen in deze workshop aan de slag. We zullen bijsturen waar nodig.
 • Kan ik in schijven betalen?
  Dat kan zeker! We beseffen heel goed dat de doulaopleiding een investering is. Om hier een stukje tegemoet aan te komen bieden we de optie om in schijven te betalen. Om administratieve redenen sturen we je na inschrijving 1 factuur. Je kiest zelf de grootte van de schijf (min. 100€) en de frequentie van betaling. Het enige wat we vragen is dat het totaalbedrag betaald is voor aanvang van de eerste lesdag. Betalen in schijven heeft trouwens geen invloed op de earlybird prijs.
 • Is de doulaopleiding ook interessant voor vroedvrouwen?
  Als vroedvrouw kan het zeker interessant zijn om een doulaopleiding te volgen. Hoewel je al over uitgebreide medische kennis en vaardigheden beschikt, biedt een doulaopleiding aanvullende inzichten en expertise die je kunnen helpen om je zorg voor zwangere vrouwen en gezinnen verder te verbeteren. Enkele voordelen op een rijtje: 1. Het is de perfecte aanvulling op je medische skills. Je leert emotionele en fysieke ondersteuningstechnieken die je kunt toepassen in je werk als vroedvrouw. We leren je verder kijken dan wat je medisch waarneemt, om zo beter te kunnen inspelen op het verloop geboorteproces. 2. Het zorgt voor verdieping van empathie en communicatie: de opleiding tot doula legt de nadruk op empathie, actief luisteren en verbindende communicatie. 3. We bieden een holistische benadering: de doulaopleiding biedt inzichten in alternatieve therapieën die aanvullend zijn op de medische zorg die je als vroedvrouw biedt. 4. Persoonlijke groei: tijdens de opleiding leer je ook jezelf beter kennen als mens en als zorgverlener. 5. Enkele topics waar we op focussen tijdens de doulaopleiding die minder of niet aan bod komen tijdens de opleiding vroedkunde: rebozo, massagetechnieken, moxa, acupressuur, aromatherapie, verbindende communicatie, zelfzorg, trauma in de geboortezorg, rituelen, placentaverwerkingsmogelijkheden, …
 • Kom ik na het behalen van het certificaat automatisch in de database van de Vlaamse Federatie van Doula's terecht, en op de website?
  Na het behalen van het certificaat moet je eerst lid worden van de Vlaamse Federatie van Doula's vzw om op hun website te komen (dedoula.be). Dit geldt ook voor doula's die de opleiding bij hen afronden. Birthwise studenten die wensen kunnen vermeld worden op de Birthwise website. Dit kan van zodra zij hun eerste modules hebben afgerond. Hierdoor krijgen ze de kans om al stagekoppels te ontmoeten.
bottom of page