top of page

Opleiding sluitingsritueel

Tweedaagse workshop "closing the bones" met rebozo

Opleiding Sluitingsritueel.png

Sluitingsritueel

Steeds meer vrouwen zoeken naar diepe, helende ervaringen om fysiek, emotioneel en spiritueel te herstellen na intense gebeurtenissen zoals een bevalling, burn-out of ziekte. Het sluitingsritueel helpt vrouwen zichzelf opnieuw te aanvaarden en een nieuw hoofdstuk in hun leven te beginnen, en biedt jou de tools en technieken om hen op deze geweldige reis te begeleiden.

 
Oorsprong en betekenis van het sluitingsritueel

Het sluitingsritueel, ook bekend als "Closing the Bones", vindt zijn oorsprong in de Zuid-Amerikaanse en Midden-Amerikaanse culturen, voornamelijk onder de inheemse bevolking. Het is een postpartum ritueel dat het lichaam van de vrouw ondersteunt bij het herstellen na de bevalling. De rebozo, een traditioneel geweven doek uit Latijns-Amerika, speelt een centrale rol in dit ritueel. De rebozo wordt tijdens de zwangerschap, bevalling en postpartum gebruikt, en dient als een symbolische en fysieke steun voor de vrouw.

 
Een moment van gedragen worden en loslaten

Het lichaam en de geest van een vrouw kunnen verschillende levensfasen of situaties als intens ervaren, zowel fysiek, emotioneel als spiritueel. Na dergelijke ervaringen, of het nu gaat om een bevalling of een andere diepgaande levensverandering, kan het nodig zijn het lichaam en de geest zowel fysiek als energetisch af te sluiten om het genezingsproces te laten beginnen.

Een rebozo sluitingsritueel kan je hierbij helpen, ongeacht of de ervaring recent was of al lang geleden heeft plaatsgevonden. Het ritueel biedt een manier om zowel fysieke als emotionele balans te hervinden en de overgang naar een nieuwe levensfase te markeren.

 
Ervaring staat centraal

Gedurende deze 2-daagse workshop leer je over de achtergrond van het ritueel, de verschillende stappen en de opbouw ervan. Voor elk van de stappen bespreken we verschillende alternatieven zodat je in elke situatie een manier vindt om het ritueel uit te voeren.

Je krijgt ook de kans om te oefenen en te ervaren. Iedere deelnemer zal zowel het ritueel geven als ontvangen, wat essentieel is als je het ritueel aan anderen wilt doorgeven. De ervaring staat centraal. Tijdens de workshop komt iedereen aan de beurt.

1O5A2517.jpg

Fasen

Bij Birthwise hanteren we bij het sluitingsritueel traditionele technieken met een moderne toets. Dit moment van zorg en aandacht voor de moeder bevordert diepe ontspanning en helpt haar contact te maken met haar innerlijke vrouwelijke bron. Het ritueel eert de vrouw die moeder is geworden en biedt de ruimte om de bevalling te verwerken. Daarnaast ondersteunt het de overgang van binnen naar buiten, bijvoorbeeld bij het weer aan het werk gaan.

Dit 3 uur durende ritueel voor de moeder bestaat uit verschillende fasen,die je tijdens de opleiding ook zelf zal doorlopen:

01

Verkennend gesprek

Verkennend gesprek waarbij je een intentie zet voor het ritueel. Je kan kaarten en runen trekken om je te ondersteunen tijdens je reis.

03

Yoni-stoomsessie

Via yoni-steaming maak je contact met je bekken. De opstijgende warmte laat je volledig toe te zakken in je lichaam. Ook worden specifieke kruiden gebruikt waarvan we de werking bespreken.

02

Massage

Een ontspannende vier-handen massage met moxa-therapie om de baarmoeder en buik te verwarmen. Dit zorgt voor een warm en soepel lichaam en haalt je uit je hoofd.

04

Sluiting met doeken

Je wordt volledig gesloten en gewiegd door rebozo doeken. Het hoogtepunt van het ritueel

05

Openen en landen

Je wordt terug zacht geopend en voelt je herboren.

Tijdens het ritueel wordt een verwarmende, zuiverende kruidenthee gedronken.Het rebozo-ritueel kan je in principe aanbieden vanaf 8 weken na de bevalling, maar het kan ook op elk ander moment daarnà plaatsvinden.Het rebozo-ritueel leent zich ook bij uitstek voor de verwerking van het verlies van een baby tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte.

Voor wie

De opleiding rond het sluitingsritueel is specifiek ontworpen voor geboortewerkers. Het is een unieke kans voor professionals die zich inzetten voor het ondersteunen van vrouwen tijdens en na de bevalling, en die hun dienstverlening willen uitbreiden door een diepgaand, traditioneel ritueel aan te bieden.

 

Deelnemers aan deze tweedaagse opleiding leren hoe ze het rebozo sluitingsritueel kunnen toepassen als een holistische benadering van postpartumzorg, waarmee ze moeders kunnen helpen zich opnieuw te verbinden met zichzelf na de intensieve ervaring van de geboorte.

Je ontvangt zowel theorie als praktische handvaten, waaronder massagetechnieken en achtergrondinformatie over meridianen en Ayurveda. Als deelnemer onderga je alle rituelen, inclusief yonisteam, wat essentieel is om deze kennis door te kunnen geven. Aan het einde krijg je een goodie bag met leuke verrassingen als extra verwennerij.

Of je nu al ervaring hebt in de geboortezorg of nieuwe manieren zoekt om moeders te ondersteunen, deze ervaringsgerichte opleiding biedt de tools en inzichten om een authentieke en verrijkende ervaring te bieden en is ontworpen voor:

 • Vroedvrouwen

 • Doula's

 • Kraamverzorgenden

 • Yoga-docenten

 • Perinataal counselors

 • Therapeuten

 • Healers

 • Lichtwerkers

 • ...

 

De Rebozo-teachers

Deze rebozo-teachers staan klaar om jou alles te leren over de rebozo! 

1O5A2377.jpg

Liselotte Vanden Berghe

Vroedvrouw en lichaamstherapeut

1O5A1729.jpg

Caroline Devulder

Doula en oprichter Birthwise

Voordelen

 • Fysiek herstel: na de bevalling kan het lichaam van de vrouw zich los en open voelen. Het binden kan helpen de organen terug op hun plaats te krijgen en de buikspieren te ondersteunen.

 • Emotionele ondersteuning: de bevalling kan een intense ervaring zijn, zowel fysiek als emotioneel. Dit ritueel kan helpen bij het verwerken van deze ervaring en biedt een moment van reflectie en sluiting.

 • Warmte en comfort: de massage en het binden bieden warmte en comfort, wat kan helpen bij het verminderen van postpartum depressie of angst.

 • Bevordering van de bloedsomloop: de massage kan helpen de bloedsomloop te verbeteren, wat kan bijdragen aan een sneller fysiek herstel.

 • Versterking van de band tussen moeder en kind: door het ritueel te ontvangen komen vrouwen opnieuw terug tot zichzelf. Door dit moment van zelfzorg kunnen moeders even opladen en zich volledig laten dragen. Met opgeladen batterijen gaan ze huiswaarts.

1O5A2800.jpg

Praktisch

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen werken we in kleine groepen van max. 15 deelnemers. Bij onvoldoende inschrijvingen wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald.

Investering:  450 euro (excl. btw)
(Interessant om weten: een rebozoritueel kan je aanbieden voor gemiddeld 270 euro)

Deze prijs omvat de 2-daagse workshop inclusief lunch, koffie, thee, fruit. Als extra verwennerij krijg je goodiebag met leuke verrassingen.

Door het registratieformulier in te vullen meld je je aan voor de opleiding 'Sluitingsritueel'. Nadien ontvang je een factuur. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van betaling. 

Je mag maar hoeft geen rebozo te hebben om deel te nemen. Het is ook mogelijk om een rebozo aan te kopen op de workshop.

Schrijf je hier in:

Opleiding sluitingsritueel
Opleiding sluitingsritueel
54 DAGEN TOT EVENEMENT
12 Sept 2024, 09:00 – 13 Sept 2024, 17:00
Companie Bougie,
Brusselsesteenweg 265, 9090 Melle, België

Programma

Donderdag

09.30
10.30  
11.30  
13.00  Lunch
14.00 
15.00  

                   

Vrijdag

09.30  
10.30  
13.30  Lunch
16.00  

1O5A1900.jpg

Na deze opleiding

 • Heb je alle kennis en tools in handen om zelf sluitingsrituelen te verzorgen

 • Ben je zelfverzekerd om aan te voelen wat vrouwen nodig hebben tijdens het ritueel

 • Heb je een deel van jezelf geheeld

1O5A2631.jpg
_edited_edited.jpg

“Het Rebozo sluitingsritueel was voor mij meer een overgangsritueel, een kado aan mezelf om mezelf in liefde te omarmen en koesteren. Tijdens de retraite heb ik de wijsheid van Christine mogen inademen, voelde ik me gedragen door de vrouwen en heb een stukje van mijzelf gevonden. Ik realiseer me nu pas hoe waardevol het is dat wij vrouwen elkaar mogen steunen en dragen. Het ritueel verbindt! Dank voor deze liefdevolle ervaring!”

“Tijdens de retraite heb ik wederom mogen ervaren hoe krachtig en prachtig het rebozo ritueel is. Juist ook met een grote groep vrouwen samenkomen geeft het weekend nog meer verdieping en betekenis. Ik kan niet wachten dit ritueel te mogen delen met andere vrouwen.”

“Samen met een groep prachtige vrouwen werden we door Christine meegenomen in het Rebozo ritueel. Op een liefdevolle manier, verbonden met haar eigen- wijsheid en ervaring deelde Christine haar kennis met ons. Door haar oermoeder energie werd de veiligheid gevoed. Ik vond het bijzonder om me in de stroom van geven en ontvangen te bewegen gedurende dit weekend. Keer op keer voelde ik hoe ik gedragen word door de doeken en mijn sisters en ik kon echt loslaten, mijn lichaam laten hangen. Het voelde alsof mijn lichaam weer in zichzelf viel. Alles op de juiste plek, volledig van mij. Terug de kracht in mijn kern, mijn botten volledig te voelen, dat geeft me rust en vertrouwen. Ik ervaar ook enorm veel dankbaarheid naar mijn lichaam toe. Haar creatie kracht, haar duurzaamheid en aanwezigheid. Dat was allemaal vanzelfsprekend voor me. Nu voel ik, dat het een bijzonder cadeau is, dat ik een gezonde lichaam heb. Ik ben enorm dankbaar voor deze ervaringen en de overgedragen kennis.”

bottom of page